Karoline Maruszak

"Leukste reactie? Mensen die vergeten te applaudiseren!”

FlikFlaK, ons nieuwe circusfestival, is met een uitverkochte openingsdag van start gegaan. Vrijdag 4 november sluit Tim Oelbrandt de eerste editie af met zijn voorstelling Spirals. 

In de voorstelling die wij zagen lieten de jongeren zich opvallend enthousiast mee in het verhaal slepen!
Tim Oelbrandt: “Yes. Voor mij was het een erg aangenaam publiek. Een publiek dat niet wil verklaren, maar verwonderd kijkt, kan loslaten en zich vervolgens verder mee laat gaan in het verhaal. Ik ben heel bewust bezig met de dosering aan trucs. Wanneer het er teveel zijn, krijg ik ze immers niet meer mee of proberen ze uit te pluizen wat er allemaal aan het gebeuren is.”

Wat zijn de leukste reacties die je al kreeg?
“Mensen die oprecht verwonderd blijven zitten en dan zelfs vergeten te applaudisseren bijvoorbeeld. En de gevoelens die door mijn goochelen worden opgewekt. Het is geweldig wat een beroering dat kan geven. Sommige trucs die ik toepas, zitten eigenlijk in vele van die klassieke goocheldozen, maar wekken hier in de zaal en gekaderd in het verhaal, toch verrassende emoties op.” Dit is je derde voorstelling, na Brain Freeze en Heen en Terug.

In De Kern kenden wij jou vooral als technieker bij Froefroe. Hoe belandt een technieker in het goochelen?
“Omgekeerd, het goochelen was er altijd al. Als kleine jongen was ik er al uren mee bezig. Hoe mijn pad dan is gelopen: ik heb lang als skileraar in de bergen gezeten. Op een bepaalde moment besefte ik dat ik ook wat anders moest kunnen voor het geval er iets zou mislopen of mocht ik het beu worden. Ik schreef me in voor een opleiding lichttechniek. Later belandde ik in de Roma waar ik tijdens onder meer het festival Circo Roma mijn ogen uitkeek op tal van circusvoorstellingen. Ik leerde de compagnies kennen en verkende de mix van circus met goochelen. Later bij poppentheater Froefroe leerde ik dat te laten aansluiten op theater.”

En wie heeft je als kleine jongen dan geïnspireerd of waar kreeg je de smaak te pakken?
“Ik weet niet meer exact waar het was, maar ik zag een goochelaar aan het werk waar ik als 8-jarige jongen helemaal door gefascineerd raakte. Het was Gunther Guinelli. Hij vertelde van een goochelclub in Hoboken. Ik vond dat waanzinnig tot de verbeelding spreken. ´Wauw! Er bestaat gewoon een geheime club waar ze trucs uitproberen en tips uitwisselen en IK mag daar naartoe!’ Toen ik een jaar of tien was, ben ik dan ook ´toegelaten´ tot die club, samen met Kobe Van Herwegen.”

De constructie voor de ballen in ´Spirals´, is zo heerlijk om naar te kijken en heel knap gemaakt! Eigen werk?
“Ja! Helemaal from scratch! Ik had een film gezien met Anthony Hopkins waarin hij speelt met een knikkerbaan (Fracture, 2007). Deze was gebaseerd op het werk van de Amsterdamse kunstenaar Mark Bischof. Ik wilde zelf een ´rolling ball sculpture´ (voor grotere ballen dan knikkers dus) uit koper, en: voilà. Het heeft met tussenpozen toch 3 jaar geduurd voor het klaar was."

Je bent goed bezig dus! Waar zien we je binnen een jaar of 10?
“Goochelen, shows maken! Wie weet nog steeds met Spirals in de rest van de wereld. We zijn nu al in Portugal geboekt!