Zondag als muzikale hoogdag

Op zondag lijkt de tijd een beetje stil te vallen. De dag begint langzaam, een moment voor mensen om uit te slapen en tot rust te komen. Terwijl katers worden verwerkt en kinderen zich iets te lang voor de televisie nestelen, ruimt het ontbijt plaats voor brunches met familie en vrienden. De hectiek van de werkweek en de verplichtingen verdwijnen grotendeels naar de achtergrond.

Voor velen is het bijwonen van een concert of voorstelling doorgaans een race tegen de klok. Maar op zondag? Geen last-minute deadlines om te halen, geen verkeersopstoppingen om doorheen te navigeren, en wie heeft er een oppas nodig als je je kinderen gewoon mee kunt nemen?

Dit verklaart meteen het succes van concerten op zondagmiddag. Hoewel het concept van matinees niet nieuw is, is het aanbod tegenwoordig sterk gediversifieerd. Ook jongeren kiezen er steeds vaker voor om nachtclubs over te slaan en in plaats daarvan naar dagraves te gaan.

Begin 2023 ontstond het idee om op deze trend in te spelen. Na een brainstormsessie werd Sund.Aft (Sunday Afternoon) geboren. Omdat zondag voor veel muzikanten vaak ook een rustdag is, lukt het ons gemakkelijker om topmuzikanten bij elkaar te brengen die ook op zondag willen spelen. Deze keer laten we opnieuw verschillende muziekgroepen optreden. Dit jaar nemen twee Antwerpse labels opnieuw de volledige controle over De Kern voor een reeks exclusieve showcases. Het is tijd voor het tweede seizoen van Sund.Aft, met opnieuw2 episodes!


Het summum uit de Antwerpse muziekscene


Voor de eerste Sund.Aft van het jaar nodigen we het Heaven Hotel Presents label uit. Labelbonzen en curatoren Elko Blijweert en Rudy Trouvé stellen ons het summum voor uit de Antwerpse muziekscene.

In ons volledig verduisterde artiestenlounge bijten we de spits af met het Wij Blij Trio, het ambientjazz triumviraat van Gert Wijninckx, Elko Blijweert en Simon Beeckaert. Elko is naast medeoprichter van het HHP-label ook de bezieler van onder meer Kiss My Jazz, Tip Toe Topic, The Tone Zones, Dino & The Chicks en Franco Saint De Bakker. Hij speelde in groepen als Front 242 en voor gezelschappen als Voetvolk en Ultima Vez. Door zijn verschillende samenwerkingen, liefde voor verschillende genres en vele muzikale gezichten is Elko mogelijks de meest veelzijdige muzikant uit de Belgische muziekwereld.

Gert Wijnickx is wellicht het meest bekend van zijn werk bij de Belgian Afro Beat Association. Daarnaast maakt(e) hij ook deel uit van Gizmo Cosmos, Phluff en Butsenzeller. Maar misschien ken je hem ook onder zijn pseudoniem Fritzgerald. Samen met Luc Cromheecke creëerde hij de strip Taco Zip, waardoor hij ook in die kringen bekendheid geniet. Simon Beeckaert heeft zijn sporen verdiend met samenwerkingen met artiesten als Tamino, Echo Beatty en The Groovecats Deluxe, maar werkt ook regelmatig voor theatergezelschappen zoals NTGent. Deze jazzmuzikanten vormen opnieuw een soort supergroep, met achtergronden bij de Jazz Studio en het Conservatorium.

DAAN heeft weinig introductie nodig. In De Kern speelt hij een korte soloset op het grote podium, enkel met zijn gitaar en loopstation. Mogelijks zal hij ook gebruik maken van onze piano die toevallig in de buurt staat. Voor de rest blijft Daan trouw aan zijn eigen stijl. Hij begon zijn muzikale reis ooit bij Heaven Hotel presents en richtte later samen met onder andere Rudy en Elko het legendarische Dead Man Ray op. Bij de start van zijn solocarrière wist hij al dat hij groot zou worden: so was it and will be … Daan is zonder twijfel legendarisch. Je kunt zijn muziek beschrijven als een mix tussen Bobbejaan Schoepen en Daft Punk, met invloeden van Johnny Cash, Mark Lanegan en DJ Hell. In De Kern zal zijn optreden semi-akoestisch zijn.,

We hebben de eer om The Tones Zones te ontvangen met een exclusief concert van hun tweede album. Elko vormt samen met Milan Warmoeskerken de Tonende Zonen – of moeten we zeggen Zones? Ook Milan heeft een indrukwekkend palmares. Hij is onder meer bekend van projecten als Condor Gruppe, C. Young, Flying Horsemen en Blackie & The Oohoos, en uit een vorig leven bij Mittland Och Leo.

Bovendien werkte hij samen met kunstenaars en muzikanten zoals Dennis Tyfus en Gerard Herman. Bereid je voor op een reeks eigenaardige covers, geïnspireerd door surfmuziek, instrumentals en soundtracks, verzorgd door twee van de beste gitaristen uit de melkweg. Hopelijk blijft onze foyer na dit gitaargeweld nog steeds overeind!


Top of the bill op ons grote podium schittert niemand minder dan I H8 CAMERA. Opnieuw presenteren we een supergroep met een aantal fenomenale muzikanten. Als ringleider van dit muzikale circus hebben we Rudy Trouvé, omringt met zeven muzieklegendes. De line-up die ons podium zal betreden is simpelweg verbluffend en zou jullie allemaal naar De Kern moeten lokken. Maak je klaar voor een muzikale trip met deze klasbakken: Stef Kamil Carlens, Matt Watts, Jef Mercelis, Teuk Henri, Rodrigo Fuentealba Palavicino, Wim De Busser en Jean-Philippe De Gheest! (En dit zijn slechts enkele leden van Zita Swoon, The Matt Watts Band, King Dick, dEUS, Nemo, Sharko, TAZ Band, Noodzakelijk Kwaad, Mark Lanegan, Lyenn, Creature with the Atom Brain, Emiliani Torrini, The Colorist Orchestra en ga … zo …maar …door). Mis dit niet!


Luther en Mathieu, Sund.Aft. heroes

 

PS: Op zondag 12 mei is het dan weer de beurt aan Rotkat Records om de boel op stelten te zetten in de kern. Dan doen ze graag met Shy Dog, B O I, Borokov Borokov, Noodzakelijk Kwaad en Rotkater/opperhoofd Benny Bang.


Maar meer daarover in een volgende aflevering van Sund.Aft. op De Kern+!