Marie Bouly

U was er misschien bij, toen Leesmeesters Ellis Meeusen, Bruno Vanden Broecke en Sofie Decleir in september het podium van De Kern inpalmden en onze misschien al te lichtzinnige uitspraak dat acteren begint bij… spreken meer dan kracht bijzetten. 

Het concept (drie stemmen, drie timbres, drie teksten, drie registers, gewoon achter elkaar zonder al te veel toeters of bellen) bleek immers erg aan te slaan. Ik had zelf ooit Julien Schoenaerts aan het werk gezien, ergens begin jaren negentig vermoed ik, toen die de cultuurcentra afdweilde met een lezing van Elsschots novelle Het Dwaallicht. Hij kwam op, ging zitten, sloeg het boek open en … begon te lezen.
Non-stop, tot en met de laatste alinea. Toen stond hij op, knikte naar het publiek, nam koeltjes het stormachtige applaus in ontvangst en ging af. Het maakte een verpletterende indruk op mij.

Enter: De Leesmeesters. Drie acteurs achter elkaar, die maximaal dertig minuten elk voorlezen uit literair werk naar keuze. Fictie, poëzie, theater, … van eigen bodem of vertaald en geschreven aan de andere kant van de aarde. Teksten van nu of honderd jaar oud – alles is mogelijk. En zo geschiedde. 

Ellis bracht in haar tekstkeuze (het eerste hoofdstuk uit Kassa 19 van Claire-Louise Bennett) een ode aan de kunst van het lezen zelf, en leverde op die wijze een inleidend commentaar bij de start van dit nieuwe project. Bruno die met zijn alarmklok aangaf dat hij moest stoppen en sierlijk, alsof Bertus Aafjes het zo gewild had, twee, drie verzen verder las om met een parmantig “Tot hier” een punt  te plaatsen achter het meesterlijk scheppingsgedicht. En Sofie, the one and only Sofie Decleir die het gitzwarte kortverhaal van Mark Haddon met zo veel afstandelijkheid toch leven inblies; Haddon zelf had het niet beter kunnen lezen. 

Om maar te zeggen dat we een nieuwe editie in elkaar hebben gestoken. DE LEESMEESTERS #2 met klasbakken als Koen De Bouw, Chris Nietvelt en Tijmen Govaerts. Koen wil J.M.H. Berckmans voorlezen. Chris en Tijmen hebben hun keuze nog niet gemaakt. 
Wilt u erbij zijn? Best niet te lang wachten – de eerste editie liep vol in een mum van tijd.