© Marie Bouly

"Nooit eerder was een seizoen zo gevarieerd"

In gesprek met programmatrice Ine Borghmans na haar àllerlaatste cavaconcert.

Vorige week werd collega Ine Borghmans na afloop van het cavaconcert in de bloemetjes gezet. Ze werkt al ruim 30 jaar in De Kern en vierde haar allerlaatste klassieke concert. Binnenkort geniet ze van haar welverdiende pensioen. 

Ouder nog dan Cinema De Kern, zijn het de cavaconcerten die het verst teruggaan in de geschiedenis van De Kern?
Ine: “Onze cavaconcerten bestaan al 37 jaar! In 1985 werd het startschot gegeven voor wat in het begin een aarzelend aanbod in Wilrijk was. Maar wat klein begon, bleek al snel het begin van een traditie. In al die jaren passeerden honderden klassieke muzikanten de revue, voor een steeds groter wordend publiek, eerst in Kasteel Steytelinck, later in het Gemeenschapscentrum op de Bist en sinds enkele jaren in De Kern zelf.”

Geen schouwburg zonder klassiek aanbod, toch?
“Zo is het. Hier bieden we betere zichtlijnen aan het publiek én een uitstekende akoestiek. Hoewel onze zaal in de jaren ’70 werd gebouwd als feestzaal, moet de toenmalige architect een groot muziekliefhebber zijn geweest. Ook niet onbelangrijk: we kunnen meer mensen laten genieten van onze cavaconcerten. In Steytelinck waren we beperkt tot 88 tickets, nu ontvangen we vaak meer dan 200 gasten. Dat is niet onbelangrijk, wie z’n oren opent en zich wil laten meeslepen, zal snel genoeg ontdekken dat klassieke muziek eigenlijk veel te mooi is om ‘moeilijk’ te zijn. Het komt er dus op aan om te blijven proeven van klassiek, zoals in een snoepwinkel, tot je het instrument of de periode gevonden hebt die perfect bij je past.”

Is er inhoudelijk iets gewijzigd?
“We hebben getracht het niveau toch een beetje hoger te tillen, met naast de vertrouwde componisten en uitvoerders ook jonge, nieuwe muzikanten en werk van minder bekende componisten. Nooit eerder was een seizoen zo gevarieerd.”

Je gaat met pensioen, maar hopen je toch nog terug te zien. Wat zijn de concerten waar je zelf het meeste naar uitkijkt?
“Moeilijke vraag, net omwille van die variatie natuurlijk. Thomas Boodts die mij vorig jaar zeer wist te bekoren met zijn voorstelling rond Chopin? Of Line up, het koor dat ten voordele van de vzw Cockerillhof, een huis voor mensen met een beperking, twee dagen het beste van zichzelf komt geven. Eerlijk? Ik kijk uit naar alle concerten. Want al geef ik na tientallen seizoenen van eerst kasteel- en later cavaconcerten nu de dirigeerstok door, ik ga zelf blijven genieten... als bezoeker.”

Merci voor alles Ine!