Schouwburg De Kern
Marie Bouly

"Al springend de zaal verlaten"

Speeltuin-programmatrice Els Geerts over een artiest die naar NY trekt én opnieuw ook naar Wilrijk komt.

 

De staande ovatie beaamde het: de voorstelling EXIT was fenomenaal en bij momenten adembenemend, tussen dans en circus (letterlijk) balancerend. Kinderen verlieten de zaal al springend, verend en plannen makend om ´dit later ook te kunnen!´. (Ouders, hou hen in de gaten; leg matten en kussens doorheen het huis!)

We zaten op het puntje van onze stoel om te genieten van vier prachtig getalenteerde acrobaten (elk uitblinkend in een verschillende discipline: o.a. de bascule en de trapeze) die zich op indrukwekkende wijze in een onophoudelijke dynamiek tot elkaar verhielden. Die elkaar aantrokken, afstootten, verlieten, ontmoetten, en de vele deuren in-en uitgingen. Die de ruimte verder en verder gebruikten (eerst ´parterre´, aansluitend ook óp de constructie, door en langs de steeds sneller roterende deuren.

Niet alleen op zoek naar fysiek evenwicht, maar ook naar een balans in het onafhankelijk willen zijn en het onvermijdelijk net afhankelijk van elkaar moéten zijn óm balans te vinden.  ´Van individu naar samen´ kwam ook subtiel maar speels en uitstekend bedacht, terug in een kledingwissel.    

We zijn hier in De Kern al langer fan van Piet Van Dijcke (en zijn bende;-)), de choreograaf/regisseur/acrobaat, die EXIT uitwerkte. Zijn verfrissende en originele kijk op mensen, de wereld,… leverde reeds eerder voorstellingen op die bij ons in de zaal stonden: oa ´even geduld´ en ´Dummies´ . 

Piet vertelde dat de film ´Playground´ (1967) van Jacques Tati aan de basis ligt voor EXIT. In die film verbeeldt Tati een eindeloos krioelende stroom gejaagde mensen die een wirwar aan absurde patronen creëren.  Ook in EXIT komen de personages elkaar onophoudelijk tegen in een niet aflatende en impressionante beweging, maar het verschil is dat ze elkaar hier wel nodig blijken te hebben en dat ze een uiteindelijk wel éen taal spreken. 

Wat ons betreft: 6 van de 5 sterren en volgend jaar te bezichtigen in NY ;-)

En voor wie dat wat ver is: je vindt Piet´s twist in ons seizoen ‘23-‘24 in  ´Ondersteboven´ (collectief sans soucis) op 3 november tijdens het FLIK FLAK festival. 
De leerlingen van de eerste 2 graden lagere school kunnen dan weer komen genieten van ´Foon´ van dOFt op 23 november! Tot dan! 

En oh ja psssst: op 1 juni staat dat seizoensaanbod zomaar online, en niet veel later vind je onze nieuwe brochure in je bus. Verheugt u, verheugt u!