De kerk als concertzaal

Op 17 mei speelt harpiste Lavinia Meijer een concert in de Sint-Bavokerk. Velen gingen hen voor. Zo herinneren we ons nog prachtige concerten van onder meer Ben Sluijs, Benjamin Boutreur, Laïs, Alex Koo en zeer recent Wim Opbrouck met het Vlaamse Radiokoor. Maar wat maakt een kerk nu een interessante locatie voor concerten? 

We spraken er over met Geert Synnave. Geert is wat je noemt een bekende Wilrijkenaar. Toch zeker voor iedereen die van muziek houdt. Hij geeft les aan de academie en speelt als pianist vaak in de Sint-Bavokerk, waar hij ook geregeld zelf concerten organiseert.

Geert, wat is het voordeel van een kerk als concertplek?
“De akoestiek. Een kerk heeft van nature een heel rijke klank. Er hangt toch een bepaalde sfeer in zo’n gebouw. Er gaan wekelijks nog twee misvieringen door en er zijn ook nog begrafenissen, maar naar de toekomst toe moeten we zorgen dat dit gebouw in gebruik blijft en dan zijn concerten een mooie invulling.”

Sinds kort staat hier in de kerk een vleugelpiano. Is die van jou?
“Ik hou van oudere piano’s, instrumenten met een ziel. Piano’s van 100 jaar geleden werden veel beter gemaakt dan moderne modellen. Thuis had ik een Pleyel staan, maar op een bepaald moment kwam ik een Blüthnerpiano tegen. Een heerlijk instrument, maar ik kon dat thuis niet zetten. Toen dacht ik, er is maar één optie: als ik hem echt wil dan moet ik er een locatie voor zoeken. Ik ben toen bij de kerk gaan aankloppen, een win-win voor iedereen. Toch is de piano waar ik nu over vertel niet diegene die hier nu achter ons staat. Twee jaar geleden is die Blüthner-vleugelpiano in mijn vizier gekomen. Dieter van de muziekwinkel Melodi nodigde me uit om samen met hem naar een piano te gaan kijken in Sint-Niklaas. Die prachtige piano stond in een woonkamer, en was veel te groot voor die ruimte. Dieter kocht de piano, waarna ik hem huurde van hem. Ondertussen staat de piano hier definitief in de kerk om te gebruiken tijdens missen en concerten.“

Je organiseert hier geregeld ook zelf concerten, al dan niet in samenwerking met De Kern.
Wat heb jij nog gepland in de toekomst?
“In 2024 hoop ik nog een paar zomerconcerten te doen. In de winter is het te koud in de kerk en in de zomer valt het culturele leven wat stil dus wil ik dat opvangen met enkele concerten. Ik hoop volgend jaar nog een ‘3,2,1 piano’-reeks te organiseren. Het conservatorium is hier vlakbij, misschien dat enkele goede studenten hier een concert kunnen geven om jong talent een kans te geven. Maar eerst nog de passage van Lavinia Meijer in Wilrijk in mei uiteraard!”