Schouwburg De Kern

Tom Naegels schreef belangrijkste boek van het jaar

Tom Naegels heeft met zijn boek Nieuw België, een migratiegeschiedenis de Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar gewonnen. Momenteel werkt Naegels aan een voorstelling rond het boek, die gaat op donderdag 20 oktober in première in De Kern. 

Tom Naegels was als enige Vlaamse auteur genomineerd voor de prijs, een onderscheiding voor non-fictie uit Vlaanderen en Nederland. Het winnende boek moet volgens de organisatoren relevant, invloedrijk en goed geschreven zijn, om deze tijd te begrijpen. 

“Met een kritische, empathische, en nooit vooringenomen blik beschrijft Tom Naegels hoe in de loop van de twintigste eeuw migratie in West-Europa werd vormgegeven, door de politiek en onder druk van werkgevers die goedkope arbeidskrachten verlangden voor vaak hard fysiek, weinig aantrekkelijk werk. Naegels schreef een grondig geresearcht, meeslepend verteld en prachtig uitgegeven boek dat ook buiten ‘Nieuw België’ brede weerklank verdient. (...) Uit soms gortdroog archiefmateriaal vist hij juist dat ene menselijke verhaal dat alles duidelijk maakt. Naegels levert daarmee de broodnodige historische basis voor de hedendaagse discussie over migratie. Een gedeelde geschiedenis die iets vertelt over het gedeelde heden”, aldus de jury.

Vanaf oktober brengt Naegels het verhaal van Nieuw België naar de theaters. In de levendige vertellerstraditie van Bart Van Loo, begeleid door sprekende en geestige beeldfragmenten, loodst hij je door de drie decennia die ons land maakten tot wat het nu is. De Kern is de ideale gastheer om deze première op donderdag 20 oktober te ontvangen.

Meer nieuws: