Terugblik fietstocht wijndomein Oud Conynsbergh
Wijn maken in Antwerpen? Naast de molen in Boechout werd 10 jaar geleden door een stel visionairs de eerste wijngaard aangeplant. Het wijndomein is sindsdien alleen maar gegroeid. We fietsten langs dertien hectare wijngaard verspreid over vier arcadische locaties in Boechout en Vremde.
Het idee om een wijndomein uit te bouwen kwam van acht vrienden die kozen voor puur natuur. Op zeer inventieve manier bestrijden ze schimmels en fruitvliegen, om nog maar te zwijgen over de torenvalknesten op 5 meter hoge palen die ze plaatsten: de vogels helpen op de wijngaard met de bestrijding van de woelmuis die zich nestelde op de domeinen.
En dan hebben we het nog niet over de terroir gehad! De rijke bodem, een unieke combinatie van kalksteen, schelpen en zand, vormt een zegen voor de minerale smaak van de wijnen. Bovendien worden de wijnen gemaakt met natuurlijke fermentatie, zonder gistingsprocessen. Auxerrois, Chardonnay, Pinot Noir: een heerlijke fietstocht en twee interessante gidsbeurten later, ontdekten we hoe het biologische en natuurlijke productieproces vertaald wordt naar unieke wijnen.