Schouwburg De Kern

Jazzvinyl terug op de kaart

02.09.2022 - Kristof Vancraybex

Er zijn zo van die dagen dat je even in je arm knijpt om te voelen of je niet droomt. Zo kneep ik in het voorjaar van 2022, vóór het binnengaan van de Antwerpse muziekwinkel Djingel Djangel, in mijn arm om te beseffen dat ik op dat moment de mooist denkbare job heb. Ik mocht die dag namelijk een selectie jazzplaten gaan kiezen die aangekocht zouden worden om uit te lenen aan klanten van Bib Bist.

Het district Wilrijk vroeg aan schouwburg De Kern en bib Bist om opnieuw te starten met het uitlenen van vinylplaten. Dat medium is de voorbije jaren immers aan een gestage remonte bezig. Zeker tijdens de voorbije corona-jaren. Met een aantal collega’s doken we in onze hoofden en platenkasten om een basisaanbod jazzplaten vast te leggen.


The proof of the pudding is in the eating

Platen uitlenen is niet evident voor een bibliotheek. Het medium is krasgevoelig en de verplaatsing van en naar de bib is niet altijd zonder risico. Maar ervaringen uit andere bibliotheken die platen (nog altijd of opnieuw) uitlenen, overtuigden dat het wél kan. Vinylliefhebbers zijn immers van nature uit voorzichtig met wat ze in hun handen krijgen.

Of dat ook in Wilrijk zal zijn? Wij denken van wel. Om in het kook-thema van Miles Davis’ The Complete Cookin’ Sessions te zeggen: The proof of the pudding, is in the eating. We gaan het dus snel genoeg merken.

Vanaf 3 september is het zover. Vanaf nu is er opnieuw vinyl uit te lenen via bib Bist in Wilrijk. Elke klant van de Antwerpse bibliotheken kan in Wilrijk komen kiezen uit het aanbod. Je moet het wel in Wilrijk komen halen en terugbrengen.

Dat aanbod wordt trouwens regelmatig uitgebreid. En reken maar dat ik opnieuw in mijn arm zal knijpen wanneer ik de muzikale snoepwinkel zal binnengaan om een nieuwe selectie platen te selecteren.

De groef is back. Smakelijk.