“Zet jezelf niet vast in een muzikaal hokje”

Tutu Puoane en Ewout Pierreux

Tutu Puoane en Ewout Pierreux: twee muzikanten wiens namen als een jazzritme klinken wanneer je ze uitspreekt. Ze zijn niet alleen regelmatig samen op een podium te vinden. Ook privé zijn ze een koppel. En sinds 2020 oktober woont het gezin met hun kinderen in de Valaarwijk. Ze kiezen de bands die optreden op verschillende locaties, verspreid over Wilrijk. Daarnaast staan ze samen met hun muzikale gasten ook op het podium van De Kern voor het hoofdoptreden van die avond

 

Jullie verhuisden naar het zuidelijkste district van Antwerpen in volle corona-periode, rond oktober 2020. Welkom in Wilrijk!
Ewout en Tutu: "Dankjewel!"

Is er een bepaalde reden waarom jullie naar Wilrijk verhuisden?
Tutu: "Omdat ik verliefd ben op het huis! Maar ook omdat ik het een fijne buurt vind en omdat er nog voldoende groen in de buurt is. We keken niet enkel naar Wilrijk tijdens onze zoektocht naar een nieuwe woonplaats, maar wel naar het zuiden van Antwerpen. We woonden tot voor kort ook in de zuidrand van de stad, maar nog net in district Antwerpen."

Ewout: "Ik heb altijd al iets gehad met Wilrijk. Geen idee waarom of wat dat dan is eigenlijk (lacht). Mijn ouders wonen rond Brussel. Dus toen onze dochter klein was en we wel eens op hen beroep deden als kinderopvang wilden we niet telkens de Antwerpse ring moeten afrijden. Dus was de zuidrand een goede optie. Ook professioneel is Wilrijk een goede uitvalsbasis voor ons. We hebben ook gekeken naar andere gemeenten en het duurde even voor we iets vonden dat naar onze zin was. Maar onze oudste dochter heeft eigenlijk de knoop voor ons doorgehakt door te zeggen dat zij wel nog in een aanvaardbare afstand van het centrum van de stad wilde opgroeien." 

Tutu: "Ik kijk nu uit op een groene omgeving en dat doet veel deugd. Ik hoor ook opnieuw vogels als ik mijn raam open. Toen ik opgroeide in Johannesburg, hoorde je altijd en overal vogels. Nu hoor ik die opnieuw en dat is heel fijn. Maar ik ben ook fan van de markt op dinsdag. Elke week ga ik daar naartoe."

Ewout: "Nog één ding over Wilrijk. Wij zijn terechtgekomen in een hele fijne straat met echt fantastische buren."

Tutu: "Ja, echt. De Valaarstraat is geweldig! Goeie buren hebben is zo belangrijk. We hebben geluk om hier een huis gevonden te hebben."

Het is de eerste keer dat jullie de bands voor Jazz Wilrijk kiezen. Maar vertel eerst eens wat jullie met Jazz hebben of hoe jullie daarbij terecht kwamen?

Ewout: "Ik deed wat zoveel andere kinderen in Vlaanderen deden: ik ging van mijn 8ste tot mijn 18e naar de muziekacademie en zette daar mijn eerste muzikale stapjes. Ik bleek talent te hebben en mocht naar het conservatorium voor mijn opleiding. En jazz bleek mijn ding te zijn." 

Tutu: "Ik groeide ermee op in Zuid-Afrika. Jazz was heel erg populair en makkelijk beschikbaar. Het genre is erg populair daar. Elk weekend kwamen mijn nonkels ergens samen op iemands stoep om daar samen naar jazz platen te luisteren. Ze noemden zichzelf de ‘stoep-syndicate’ en maakten er elke keer een feestje van met een braai, een gezellige barbecue."

Ewout: "Ik zou daar zooo graag bij geweest zijn. Ik word er zelfs een beetje emotioneel van door er gewoon aan te denken."

Tutu: "Als kind hoorde je toen overal jazz. Mijn moeder en nonkels waren allemaal grote jazz fans, dus via hen kreeg ik automatisch mijn introductie in jazz. Er was in Zuid-Afrika geen muziekschool voor 8-jarigen, zoals bij Ewout hier in België. Toch niet voor zwarte 8-jarige meisjes. Maar het was ook helemaal geen optie om voor een of ander vorm van opleiding in muziek te kiezen. Als je een opleiding wilde, koos je voor een beroep zoals dokter, of advocaat of zo. Maar muziek, dat was overal rond ons en daar had je volgens mijn familie geen opleiding voor nodig."

Wanneer is dat dan geëvolueerd naar een muzikale carrière?
Tutu: "Ik kom uit een gezin waar iedereen na zijn middelbaar verder studeerde. Ik wist altijd al dat ik van zingen mijn beroep wilde maken. Wat ik dan precies wilde zingen volgde pas later. Nadat ik afstudeerde in het middelbaar, vroeg mijn grootvader me wat ik wilde studeren. Toen ik hem vertelde dat ik van zingen mijn leven wilde maken, was hij vooral bezorgd. Ik kon al zingen, vond hij, dus waarom zou ik daar verder tijd in steken? Ik zou beter een diploma halen in iets waar ik op zou kunnen terugvallen als dat zingen niks zou worden. Misschien had ik moeten luisteren (lacht).

Ik begon aan een academie in Johannesburg en via een docent daar dat ik na een jaar aan de jazz afdeling van de universiteit begon."

Koos je specifiek voor Jazz als genre?
Tutu: "Alleen jazz en klassieke muziek waren de genres om uit te kiezen toen. Tegenwoordig zijn er ook andere muziekgenres waar je een opleiding voor kan krijgen, maar toen niet. Gek genoeg was er ook geen opleiding Afrikaanse muziek. Te gek voor woorden eigenlijk, maar het was zo.

Door mijn jazzopleiding kreeg ik een breed spectrum op muziek maar ook een opleiding die me in staat stelt om verschillende genres aan te kunnen als artiest en zangeres. Als je een klassiek geschoolde muzikant een andere stijl laat spelen, is de kans groot dat die het muziekstuk toch op een min of meer klassieke manier brengt. Net zoals bij een artiest die als basis bijvoorbeeld een pop-genre heeft geleerd. Een jazz-opleiding heeft volgens mij als grote voordeel dat je verschillende stijlen allemaal samen vindt in dat ene genre en daardoor ook elk genre apart kan brengen. Zo voel ik het aan. Jazz muzikanten zijn flexibeler door alle verschillende invloeden die ze krijgen.

Zangeres Madeline Bell gaf ooit een workshop waaraan ik deelnam en ze zei iets wat me altijd is bijgebleven: ‘Sta open voor alle soort muziek en zet jezelf niet vast in een of ander muzikaal hokje. De rest van de wereld zal dat wel in jouw plaats doen.'"

Jullie speelden al eerder op een editie van Jazz Wilrijk, maar het is de eerste keer dat jullie als curatoren Jazz Wilrijk vorm geven. Wat verwachten jullie er zelf van?
Ewout: "Ik ben heel benieuwd en we kijken er naar uit. Jazzmuzikanten in en rond Antwerpen kennen het jaarlijkse jazz-optreden en de locatieoptredens wel, maar ik weet niet hoeveel jazz-publiek al mee is met het fenomeen. Ik deed zelf ook de programmatie voor de optredens die in café Hopper plaatsvonden van 2011 tot de corona-pandemie. Er zijn maar heel weinig plaatsen waar je live-jazz kan luisteren. Laat staan in goede omstandigheden. Café optredens zoals bijvoorbeeld die in De Muze zijn niet altijd de meest dankbare plaatsen om op te treden. Begrijp me niet verkeerd: heel fijn dat die weinige plekken er nog zijn, maar het is als artiest moeilijk om op te boksen tegen het rumoer van een café. Ik ben er van overtuigd dat er een gat in de markt is voor venues waar kleine jazz-optredens tot hun recht komen maar het business model is niet evident. Misschien in De Kern? Wie weet?!"

Tutu: "Als zangeres is het alleszins heel moeilijk om in café-settings op te treden. Onmogelijk eigenlijk. Het publiek en ik moeten een connectie kunnen hebben. En als die setting niet ok is, dan is dat gewoon te moeilijk. Op het podium van De Kern zal die verbinding wel lukken. We nodigen ook wat gasten uit zodat het een superfijne avond wordt. Ik kijk er naar uit om een thuismatch te spelen."

Wat kan het publiek verwachten van Jazz Wilrijk? Kan je al een tipje van de sluier lichten?
"Ewout en Tutu vullen elkaar aan: ‘Wie er bij zal zijn, gaan we nog niet verklappen. Aanvankelijk wilden we wat meer vocale groepen programmeren dan in het verleden het geval was, maar daar zijn we wat van teruggekomen. 1 band zal alleszins wél de vocale kaart trekken. We willen niet alleen het publiek een fijne avond bezorgen, maar daarnaast ook jonge muzikanten een speelkans bieden. We speelden bijvoorbeeld al eens met een talentvolle bassist die nu een nieuwe band samenstelde speciaal voor Jazz Wilrijk. We hopen dat het duo Carlo Nardazzo en Philippe Thuriot ook deel zal uitmaken van de groep artiesten die we naar Wilrijk halen, maar dat ligt nog niet vast. Black Mango zouden we graag als band met meer leden in Vizit zetten omdat het met hen sowieso een feestje wordt. Of dat allemaal lukt en wie er nog meer komt spelen, kan je vanaf de zomer op de website van De Kern terugvinden."

Heel graag tot dan!