Schouwburg De Kern

Hatha, Vinyasa of Yin?

Atelier De Kern biedt dit voorjaar maar liefst drie yogareeksen aan. Maar waarin verschillen ze? Atelier-verantwoordelijke Sophie Vermeulen licht het toe.

Hatha Yoga
In de naam Hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. In de Hatha yoga komen die tegengestelde energieën samen. Hatha is een open yogavorm, iedereen kan er het zijne in vinden. Elke houding bestaat uit vier momenten. Hatha is de meest complete yogavorm binnen de verschillende yogastijlen en zorgt voor innerlijke rust en harmonie. Je reduceert stress, komt in contact met jezelf en verbindt lichaam en geest door je ademhaling. Het is een rustige les met meditaties, ademhalingsoefeningen en yogahoudingen die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vinyasa Yoga
Dit is een dynamische yogavorm waarbij ademhaling en beweging synchroon met elkaar verlopen. Vinyasa betekent verbinden: op het ritme van je ademhaling beweeg je heel bewust en vloeiend in diverse opeenvolgende houdingen waardoor je een fijne flow krijgt, in je lichaam komt en uit je hoofd gaat. Het dynamische karakter van Vinyasa Yoga zorgt er wel voor dat een les uitdagend kan worden, dus het is goed om daar rekening mee te houden. Er zit veel beweging in de les, je flexibiliteit neemt toe en je ontwikkelt spierkracht. Een goede ademhaling zorgt ervoor dat je je energiek én ontspannen voelt.
Yin Yoga
Bij Yin yoga worden de houdingen langer aangehouden. Door je er helemaal aan over te geven en de zwaartekracht haar werk te laten doen, zal je voelen dat er ruimte ontstaat. Zo los je weerstand en spanning op en heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. De houdingen zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten, ze rekken dieperliggende spieren en het helpt je om flexibel te worden. Daarnaast heeft een yin les een meditatief karakter en zoek je de stilte op in jezelf. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf bewuster te voelen.