Schouwburg De Kern
© Marie Bouly

"Het leven? Te ernstig om ernstig te nemen"

In Oud, niet Out! gooit De Kern senioren voor de leeuwen, op zoek naar gul geschater. Allemaal onder het goedkeurend oog van comedylegende én coach Nigel Williams.

Eerlijk: wat dacht je toen we je vroegen om met 60+ ‘ers comedy te maken? 

Nigel Williams: “ Eerst ‘Zijt ge zot?’ maar als snel zag ik het helderder. It made sense! Uit dagelijkse dingen, maar ook uit je levenservaring kan je humor halen. En comedy maken met Antwerpse ouderen: dat kan niet anders dan goed komen, die zijn niet op hun mond gevallen he. Ik ben zelf niet gefocust op leeftijd en heb ook niet de indruk dat de comedywereld daar zo mee bezig is. Maar helaas maakt de rest van de wereld zich wél nogal schuldig aan ‘ageism’. Stom eigenlijk. De huidige generatie in rusthuizen is al lang niet meer opgegroeid met De lichtjes van de Schelde, maar krijgt dat nog steeds op hun bord tijdens de animatieavonden. Geef die mensen Rolling Stones en Iggy Pop, verdorie. Dát is hun muziek!” 

We gaven het project de naam Oud, niet Out!. Heb jij al het gevoel gekregen dat de maatschappij je anders bekijkt omwille van wat grijze haren? 
“Neen. Iemand die serieus met comedy bezig is, kijkt niet naar hoe jong of hoe oud iemand is. Je moet gewoon grappig zijn. Jonge comedians kunnen dan wel op hun social media een paar seconden laten zien van één grap die werkt maar als ze dat publiek niet langer dan die éne grap kunnen blijven boeien, vallen ze snel door de mand.” 

Waarin verschilt volgens jou een jonge (kandidaat) comedian met een oudere? 
“Je moet sowieso bereid zijn om op je smoel te gaan en liefst zo elegant mogelijk. (lacht) Jongeren hebben het daar moeilijker mee. Die kunnen soms nog teveel bezig zijn met hoe het er voor anderen gaat uitzien, dan met hoe het voor jezelf aanvoelt. Mensen met meer levenservaring hebben daar vaak minder last van.” 

Je kondigde ooit al eens aan niet meer op de grote podia te zullen staan. We zien je dit seizoen niet alleen met Oud, niet out!, maar ook met je voorstelling De Weg Kwijt. Wat is er gebeurd? 
“Wel, Covid happened (lacht). In 2015 deed ik mijn laatste tour in de cultuurcentra. Ik zat daarna niet stil hoor, maar deed hier gewoon geen avondvullende shows meer. Intussen zag ik ook heel wat van Europa door comedy te brengen op plekken die me uitnodigden. In het Schotse Edinburgh hebben ze bijvoorbeeld iets dat een klein beetje doet denken aan het concept van ‘Oud, niet out!’ met comedians boven de 50.” 

Hoe ga je te werk bij comedyworkshops? 
“Vaak begin ik met de vraag: som drie belangrijke elementen in je leven op. Dat kunnen hobby’s zijn, of je werk, of iets totaal anders. Vertel daar eens over. Een boeiende zoektocht, maar dan moeten we het nog grappig brengen ook. Ik hoop dat mensen nieuwe kanten van zichzelf leren kennen. Zodat ook zij bijvoorbeeld in comedycafé The Joker mee kunnen gaan doen. Breek uit je hokje. Hopelijk kunnen we mensen via het project ook een duwtje in de rug geven en het een inspiratiebron laten zijn voor meer mensen. Weet je, het leven is niet persé grappig, maar er zit wel veel humor in. Wie comedian wil worden neemt best altijd een notitieboekje mee. Alles kan als inspiratie dienen om grappen over te schrijven. En ja, voor de jongeren: je mag het ook in je smartphone noteren.” (lacht)"