Schouwburg De Kern

Zeg niet zomaar kwart tegen onze vleugel

De Kern familie heeft er een nieuwe telg bij. Sinds begin 2024 staat in onze artiestenlounge een fantastisch mooie YAMAHA C3 (kwart) vleugelpiano te blinken.
We gingen niet over één nacht ijs om deze dure aankoop te maken. Want elke euro die we als Schouwburg investeren moet goed besteed zijn. Maar hier wisten we met zekerheid: dit is de moeite waard. Met 10 klassieke concerten per jaar (onze cava-concerten zijn al vele decennia een begrip!), een vijftal jazzconcerten in onze Roasted-jazz setting én heel wat muziek- en cabaretoptredens mét piano, wisten we dat deze investering heel verantwoord is.  Na 2 jaar zijn de kosten die we normaal maken door piano’s te huren al gedekt met een eenmalige aankoop.
Er was echter een probleem: niemand van het De Kern-personeel speelt piano. Hoe kies je dan een toestel dat voldoet aan de hoge eisen van de tientallen artiesten die jaarlijks hun passie op dit toestel zullen botvieren? 

Enter kernstkunstenaar Ewout Pierreux.
Ewout is een van België ’s meest getalenteerde (en enthousiaste) pianisten. Samen met de Zuid-Afrikaans-Belgische jazz-zangeres Tutu Puoane vormt hij bovendien wat je zou kunnen noemen een muzikaal powerkoppel in de Belgische jazzscene. Ze wonen intussen al een paar jaar in Wilrijk en wij maken graag gebruik van hun talent om onze jazzprogrammatie op een hoog niveau te houden.
Toen we Ewout voorzichtig vroegen om samen met ons wat piano’s te testen, reageerde hij niet alleen enthousiast, maar ook dankbaar. Dankbaar dat we als district willen investeren in een jazzprogramma en omkadering.
Het was een koude decemberdag in 2023 toen ik als muziekprogrammator een van de mooiste momenten mocht beleven uit mijn carrière. De opgestelde toestellen waren YAMAHA C3 kwartvleugelpiano’s. Dat type piano is een vaak gebruikt type omwille van de goede prijs/kwaliteit verhouding (die Japanse makers weten wat ze doen). Hoewel er nogal wat toestellen worden gemaakt en verkocht, klinkt niet elke vleugelpiano hetzelfde. Elke piano heeft zijn eigen karakter en klankkleur. En als muzikant voel je dat.
Ewout testte elk toestel door verschillende genres te spelen. Een muzikant die zo virtuoos klassiek, jazz en andere genres kan spelen, wéét wat hij doet. 
En dan kwam de magie.
Het laatste toestel waar hij zich achter zette, kreeg amper de kans om beroerd te worden. Na een paar toonladders en akkoorden wist Ewout meteen: ‘dit is ‘em’.
Het gevoel van de toetsen, de klank (uiteraard) maar vooral de warmte en verbondenheid die het toestel uitademt.
We hebben niet getwijfeld. Een paar dagen later stond hij in De Kern, onze eigen YAMAHA C3 kwartvleugel. Maar voor ons is het geen kwartje. Het is een hele. Heel erg De Kern.

 

Kristof Vancraybex
Muziekprogrammator