Schouwburg De Kern

Nieuwe seizoensbieren

nieuwsbericht - 06.09.2022

Doorheen het seizoen kan je vier nieuwe bieren proeven in De Kern, in samenwerking met de Edegemse brouwerij Vleesmeester Brewery.

Jour de Fête (4%)
In het aanbod tussen maart en november.
Licht tot helderblond bier, aangedreven door hopsoorten Simcoe en Amarillo. Citrusachtige noten van tropisch fruitzorgen voor een zeer verfrissende en lekker bittere afdronk.

Hoogheid (9%)
Amberkleurig tot blond bier met aroma’s van exotisch fruit: passievrucht, mango, lychee, ananas tot perzik.

Bittere Bloemen (6%)
Goudkleurig tot amber bier, gesteund door de hopgift van Cascade en Citra. Met lang nazinderende bittere afdronk.

Black Pudding (11%)
In het aanbod tussen maart en november.
We laten onze bezoekers in de herfst & winter ook genieten van hun Black Pudding, een Russian imperial Stout in samenwerking met Ghost Brewing. Met een hint van mokka, mooie romigheid en leuke houttoetsen.

Het verhaal achter de brouwerij

Vleesmeester Brewery zag het licht in 2010, toen 3 vrienden (Tom Wuyts, Tom Van der Veken en Kevin Thys) -na jarenlang bierfestivals te hebben afgeschuimd- besloten om zelf bier te gaan maken. De aankoop van een brouw starterskit werd verwezenlijkt en het brouwen kon beginnen.

"Doordat enkele mensen uit onze kennissenkring nieuwsgierig werden van wat wij in de keuken allemaal uitspookten, kwamen zij geregeld een bezoekje brengen. Tijdens het schroten dachten deze onverlaten dat wij bier maakten in een vleesmolen. Zij vroegen zich af of wij mogelijk geen vleesmeesters waren i.p.v. brouwers? We vonden het dan ook leuk om ons vanaf dan, voor de grap, Vleesmeester Brewery te gaan noemen. Een kameraad die werkt als lay-outer bij een bekend magazine maakte een logo voor ons en zo geschiedde.

Gefascineerd door de minder gekende bieren uit de craft beer scene, begonnen we noest te experimenteren. Onze voorkeur ging al snel uit naar de hoppige bieren, dus onze eerste schepsels waren voornamelijk IPA’s en Russian Imperial Stouts. Het ene brouwsel al wat meer gelukt dan het andere, kortom, met vallen en opstaan dus.

Gaandeweg begonnen getrouwelingen –die eerst wat afkerig waren van de voor hen te bittere bieren- toch de nodige appreciatie te vinden voor onze creaties. In 2014 kregen we dan de vraag van enkele maten, die in de Antwerpse metalband “Your Highness” spelen, om speciaal voor de release van hun nieuwe plaat een bier te ontwerpen. Dit werd het bier “Hoogheid”.

Niet veel later werd het bier “Bittere Bloemen” aan het gamma toegevoegd en in 2016 volgde de “Jour de Fête”. Hierdoor werd de hoptrilogie vervolledigd. Drie verschillende hoppige bieren met verscheidene
alcoholpercentages en elk hun eigen karakter. Al deze bieren werden meermaals getest in de brouwkit en achteraf op grotere schaal bij brouwerij Anders gemaakt.

Ondertussen droomden we al geruime tijd over een eigen brouwerij waar we zelf op grotere schaal konden experimenteren. Hiervoor zochten we lange tijd naar een locatie die ook geschikt was om een proeflokaal in te huisvesten. In 2018 vonden we deze in de oude pastorij van Edegem. Op dat moment vervoegde Bart Struyf (gitarist van Your Highness) de Vleesmeesters. Kevin en Bart droomden al jaren van een eigen cultuurcafé en zo kwamen deze twee dromen uiteindelijk samen in de Hoogmis.

Sinds augustus 2019 is de eigen brouwerij (5HL) een feit. De ideale speeltuin voor onze nieuwe bieren! Naast brouwerij zijn wij ook nog steeds bierfirma en laten we onze bieren op grotere schaal, uit logistieke overweging, nog steeds bij brouwerij Anders maken."

 

Inneke Gebruers

Meer nieuws: