Schouwburg De Kern

Activiteiten in bib Bist

Meer dan tien jaar geleden inmiddels openden we Bibliotheek Bist met tromgeroffel en trompetgeschal. De nieuwe bibliotheek onthaalde vanaf dag één een massa bezoekers en dat is sindsdien altijd zo gebleven. Het uitnodigende daglicht waarin het filiaal baadt en haar waarlijk schitterende collecties (boeken, vinyl, films, strips, kranten en tijdschriften…) hebben daar uiteraard veel mee te maken, maar ook de vele literaire activiteiten die we vanaf het prille begin in het leven riepen, brachten al snel massaal veel volk op de been.

Ook dit seizoen komt er weer mooi & interessant volk naar Bib Bist. Op deze pagina vind je een greep uit
het literaire aanbod, maar als je liefhebber bent van het diepgaandere gesprek, dan raden we je stellig aan om de site van bib Bist in de gaten te houden. 

Op www.bibbist.be kan je tickets bestellen voor al deze (en ook extra) activiteiten van de bibliotheek.

Tom Lanoye

In gesprek met Vanessa Broes

Tom Lanoye, laureaat van de Prijs der Nederlandse Letteren 2024 komt naar Wilrijk! Moeten we deze (stads-)dichter, romancier, theaterauteur en allround monstre sacré van de letteren nog voorstellen? Hij is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van ons taalgebied en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals. Zijn palmares bulkt van bestsellers als Kartonnen dozen, Ten oorlog en De draaischijf.

Gastvrouw Vanessa Broes onderneemt samen met de auteur
een ontdekkingstocht doorheen ’s mans carrière vol proza, poëzie, theater & essay.

do 10 oktober - 20.15 uur - Bibliotheek Bist
voorverkoop: € 6 | kassa: € 7

Herman Brusselmans

in gesprek met Vanessa Broes


Herman Brusselmans, in de jaren tachtig behoorde hij samen met schrijfbroer Lanoye tot de mooie, jonge
goden van de Vlaamse letteren (In 1989 verscheen de theatertekst De Canadese muur die ze samen schreven!). Hoe zouden we hen nu het best omschrijven? Prominente Monumenten? Brusselmans wordt door tegenstanders en haters even hard verguisd als door zijn onmetelijke schare fans verafgood, en iets zegt ons dat hij met die tweespalt zelf best kan leven. Zijn oeuvre (we schrijven deze tekst in de vroege lente van 2024) telt inmiddels 85 titels, waaronder succesnummertjes als De man die werk vond, Ex-drummer, Hij schreef te weinig boeken, Ex-roker, Theet77 en Het huwelijk van Jan en Sofie. Vanessa Broes, ons eigen literair monument, gaat met Herman in gesprek over leven en werk.

Een lezing in het kader van november Boekenmaand.

do 7 november – 20.15 uur - Bibliotheek Bist
voorverkoop: € 6 | kassa: € 7

Griet Op de Beeck

Het wordt beter


Griet Op de Beeck besliste om naast schrijver ook therapeut te worden. In Het wordt beter beschrijft ze
niet alleen op het boeiende en helende parcours dat ze de afgelopen jaren persoonlijk doorliep, maar ook
wat ze daaruit leerde en kan overdragen op anderen. Griet Op de Beeck is een van de succesvolste schrijvers
van ons taalgebied. Ze schreef onder meer de veelgeprezen romans Vele hemels boven de zevende, Kom hier dat ik u kus, Gij nu, en Jij mag alles zijn. Van haar boeken werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht.

Deze cavalezing kadert in de tiendaagse van de geestelijke gezondheid.

Cavalezingen? 
Naar analogie met de succesvolle reeks cavaconcerten in De Kern (klassieke muziek, gevolgd door sprankelende bubbels om de zondagmiddag goed in te zetten), lanceert Bib Bist dit najaar de reeks cavalezingen, gesprekken met interessante auteurs over tal van non-fictie onderwerpen. Deze gesprekken
vinden steeds plaats op de laatste zondag van de maand.


zo 27 oktober - 11 uur - Bibliotheek Bist
voorverkoop: € 6 | kassa: € 7

Annelies Moons & Niels ‘Stoomboot’ Boutsen

Het is zoeken
Cavalezing met muziek


Het is zoeken is een fantastisch boek van Annelies Moons (radio- en podcastmaker bij Radio 1) over het prille ouderschap. Ze beschrijft de eerste 1000 dagen als ouder in al zijn facetten. Ouder van een kind dat ze maakte met Niels ‘Stoomboot’ Boutsen. Hij geeft zijn eigen versie van de feiten op het album Ook voor mij is het
zoeken. 

Nu is er een voorstelling waarin Moons en Boutsen voor het eerst samen hun verhaal vertellen. Dat gaat niet zonder slag of stoot, want sinds de komst van Hugo wordt er gediscussieerd en ruzie gemaakt. Maar er wordt ook gemijmerd over hoe graag ze hem zien. Herkenbaar, niet enkel voor jonge (of iets oudere) ouders, maar ook voor mensen zonder kinderen, want eigenlijk gaat het vooral over mens zijn. En zoeken.


zo 23 maart - 11 uur - Bibliotheek Bist – auditorium
voorverkoop: € 6 | kassa: € 7