Aftersun kan je ook beleven

Op de vraag hoe we als programmatoren er voor kunnen zorgen dat een filmbezoek interessant blijft zijn er veel antwoorden. Toch komt 1 kernwoord vaak terug: beleving. Dus niet alleen een film bekijken, maar ook een extraatje toevoegen die je niet in je luie zetel kan ervaren. 

Vanuit Wilrijk ben je een uurtje onderweg om van Schouwburg De Kern in Filmhuis Mechelen te geraken met het openbaar vervoer. Met de fiets doe je er nét iets langer over. Pakweg een uur en een kwartier voor de niet persé geoefende, maar wel enthousiaste fietser. We schrijven 13 juni 2023. Er staat een overleg op de planning met collega filmprogrammatoren van Filmhuis Mechelen, CC Strombeek (Grimbergen) en CC Zwaneberg (Heist-op-den-Berg). Sinds corona zagen we elkaar niet meer maar hoorden we elkaar nog wel via mail of andere digitale kanalen. Nochtans maken onze huizen als één mini-netwerk deel uit van Europa Cinemas, een organisatie die Europese cinema promoot. Met 4 huizen werken we al een aantal jaar samen om Europese films extra kansen te geven in een filmmarkt die al decennialang vooral gefocust is op grote Amerikaanse blockbusters*. Die grote producties mogen er zeker zijn, maar ga die als filmliefhebber vooral zien in de cinemazalen vol popcorngeur, cola en knisperende chipszakken.

Treinen of fietsen dus... De beslissing is snel genomen: ik neem de fiets. 
Dat het (ruim) 30 graden is (de eerste hittegolf van het jaar is een feit lees ik achteraf) ik niet voorzien ben van zonnecrème, drinkwater of bandenplakgerief, besef ik ergens rond Duffel. Leve de spontaniteit (maar volgende keer toch wat meer voorbereidingen treffen denk ik ’s avonds met de fles aftersun** in de hand). De ontvangst in Mechelen belooft warm te zijn. En dat blijkt het geval bij aankomst. Het bruiswater staat koud op me te wachten.

Op de agenda: hoe kunnen we er voor blijven zorgen dat ons publiek naar de cinema blijft komen in tijden waarin films vaak maar korte tijd worden aangeboden om in de cinema te spelen, voor ze op streamingdiensten te zien zijn.

Over één ding zijn we het snel eens: een film op groot scherm, in ideale geluidsomstandigheden bekijken, staat mijlenver van een ervaring bij je thuis. Hoe groot je flatscreen ook is.

Waar we het óók over eens zijn: in een cinemazaal beleef je het samen. Je bent je er niet altijd van bewust, maar de emotie die je ervaart bij het kijken naar een film die je samen bekijkt met anderen, laat meestal een grotere, positievere indruk na dan wanneer je die film alleen ervaart.

Op de vraag hoe we als programmatoren er voor kunnen zorgen dat een filmbezoek interessant blijft zijn er veel antwoorden. Toch komt 1 kernwoord vaak terug: beleving. Dus niet alleen een film bekijken, maar ook een extraatje toevoegen die je niet in je luie zetel kan ervaren. Onze filmdiners Koko Kookt zijn zo’n voorbeeld waar we in seizoen 2022-2023 mee gestart zijn. Toen boden we samen met Jessica (Koko Kookt) 4 keer aan 30 mensen een filmdiner aan in het thema van de film. Het bleek een schot in de roos. Zo goed dat we dit jaar 6 filmdiners aanbieden. En reken maar dat mensen willen komen. Amper één week na de lancering van ons nieuwe seizoen zijn al 2 van de 6 filmdiners uitverkocht. Ongezien.

We broeden dus op extra manieren om films een extraatje te geven. 
Dat deden we in het verleden al door af en toe een Q&A aan te bieden. Dan kan zijn in de vorm van een gesprek met een acteur, regisseur, filmmuziekmaker of eender wie betrokken was met de film. En laat dat nu iets zijn waar ook andere huizen, ook die uit ons mini-netwerk Europa Cinema’s, tijd en moeite in steken. Elke filmprogrammator werkt vaak op z’n eigen eilandje zo’n aanbod uit. Elk van ons gebruikt de contacten van collega theaterprogrammatoren die acteurs of regisseurs kennen om hen uit te nodigen voor een filminleiding. Daarom stelden we voor om die inspanning te bundelen en met elkaar te delen. Zo kan een acteur of regisseur die in De Kern iets komt vertellen over de film waar hij aan werkte, ook in Heist-op-den-Berg, Mechelen of Grimbergen uitleg komen geven. Zo hopen we wat efficiëntiewinst te boeken, maar vooral: méér en interessante gesprekken over films aan te kunnen beiden aan ons trouwe publiek.

Benieuwd wat dat gaat opleveren?

Kom dan op 28 november luisteren naar wat Geert Hellings te vertellen heeft over de muziek die hij maakte voor de film WIL. Of kom op 23 januari mee aan de lippen hangen van Nico Sturm wanneer hij vertelt over wat hij deed als coach van de kindacteurs in de verfilming van Lize Spits bestseller Het Smelt in Veerle Baetens haar regiedebuut.

En er volgens vast nog meer fijne, interessante avonden waar we samen kunnen klinken op het voortbestaan van de cinema.

Heb je zelf een voorstel? Laat het me weten. Want samen bereiken we meer.
Graag tot binnenkort in cinema De Kern.

 

************

*maar ook wij vertonen wel eens een blockbuster. Kom bijvoorbeeld op 3 oktober kijken naar Steven Spieberg zijn meest persoonlijke film tot nu toe: The Fabelmans.

**Aftersun, de openingsfilm van filmseizoen 2023-2024, staat op dinsdag 19/09 op onze filmagenda.

************

 

Foto's: FILMHUIS MECHELEN