De beste film ooit

Ons eigen stijlicoon Sophie Vermeulen (verantwoordelijke Atelier De Kern) over de beste film allertijden. "Ik ben één van die weirdomensen die soms naar films kijkt enkel en alleen voor de sfeer en de interieurs."

"Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles werd uitgeroepen tot de Beste Film Ooit en stootte zo Vertigo en Citizen Kane van hun troon. 25 jaar was Chantal Akerman toen zij, met een vrouwelijke crew, haar film maakte.

De film toont drie dagen uit de gedisciplineerde routine van huisvrouw Jeanne Dielman. Ze kookt, kuist, moedert en doet dat wat nodig is om de eindjes aan elkaar te knopen. Het is een trage en lange film, iets wat we niet meer gewoon zijn in deze tiktoktijden. De film staat bol van rituelen en heeft een zeer langzaam opbouwende spanning.

Het heeft tegelijk iets nostalgisch wat voor mij nog eens benadrukt wordt in het kleurgebruik en de interieurs (ik ben één van die weirdomensen die soms naar films kijkt enkel en alleen voor de sfeer en de interieurs). Maar deze film is zoveel meer: een kunstwerk, onvoorspelbaar en gelaagd, een stijlicoon, een feministisch statement en nu ook officieel de beste film allertijden."

De film is te bekijken op Youtube en VRT max.

In de media:

De Standaard

De Morgen

VRT

NY Times