Schouwburg De Kern

Cinema is niet uit te roeien

Onze '1 kopen = 1 gratis' actie in 20.000 brievenbussen in combinatie met fantastisch sterke Belgische films, doet Cinema De Kern herleven.

Cinema is niet uit te roeien

Op het moment dat we dit schrijven (16/11 nvdr.) heeft de Vlaamse film ‘Close’ van Lucas Dhondt net de kaap van 100.000 bezoekers overschreden. 100.000 Belgen die op 2 weken na de release deze parel van een film hebben gezien. En reken maar dat daar nog vele duizenden bezoekers bij gaan komen. Dat is fenomenaal. Na de onheilsberichten over de cinema na corona, overtuigen deze cijfers dat cinema verre van dood is.

Cinema De Kern is al meer dan 40 jaar een vaste waarde. Elke dinsdag een film. Zonder uitzondering. De vastgehouden overtuiging dat er een publiek bestaat voor kwaliteitsfilms deed ons investeren in de beste apparatuur (digitale projectie en de beste geluidskwaliteit) voor onze zaal. Wie het nog niet wist: we spelen films af die digitaal aangeleverd en geprojecteerd worden, net zoals dat in de grote cinematempels gebeurt. Dat kost geld. Maar die investering is het waard. Want op die manier kunnen we films vertonen die nog maar nét in de grote cinemazalen stonden voor ze vrijgegeven worden om in kleinere zalen vertoond te worden.

De release van enkele Belgische topfilms komt op een mooi moment. Want u mag het weten: het ging niet zo goed met die bezoekerscijfers. Corona heeft ook daar brokken gemaakt. Klanten die vóór corona trouw onze zaal op dinsdag bevolkten, bleven weg. Sommige klanten die we spraken waren simpelweg vergeten dat ze dat voor Corona deden, elke dinsdag een film meepikken. Andere klanten vertelden over hun nieuwe dinsdaghobby’s (wandelen bleek in veel gevallen ‘the new black’) of over hun geüpgradede home-cinemasysteem.

Tijd om daar iets aan te doen dachten wij. We gingen met collega’s 20.000 (!) brieven met een filmactie in de Wilrijkse brievenbussen posten (en kregen wat hulp van scouts) : 1 filmticket kopen = 1 filmticket gratis. Dat werd een overweldigend succes. Onze ticketbalie is op dinsdag en donderdag terug gonzend van activiteit door de vele klanten die terug de weg vonden naar Cinema De Kern.

De combinatie met fantastisch sterke Belgische cinema kon dan ook niet op een beter moment komen. Ritueel (Hans Herbots) Close (Lukas Dhondt), Rebel (Adil El Arbi, Bilall Fallah), De acht bergen (Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch)… en volgend jaar Het Smelt (Veerle Baetens) en The Chapel (Dominique Deruddere).
Wat-een-lijstje. Wat-een-weelde.

En het publiek komt massaal terug. Voor Close en Rebel organiseren we extra vertoningen om de grote aantallen aan te kunnen.

De cinema is terug. En hoe.

 

(KV 16-11-2022)