Schouwburg De Kern

"Oudere comedians hebben meer durf"

Frankie, Lucretia, Regina, Lisette en Chris werken momenteel onder de vakkundige leiding van Nigel Williams toe naar hun eerste comedyoptredens. 

Oud, niet out heet het project waarvan de vijf 55+'ers deel uitmaken. Het kende vorig jaar haar eerste editie. “Dat was een groot succes. Zowel de workshops, als de show in De Kern zelf. De zaal zat vol en de deelnemers deden het schitterend”, haalt Nigel herinneringen op.
“Sinds ik zelf wat ouder aan het worden ben, beland je soms op een zijspoor in de maatschappij. Daarom vind ik het belangrijk om ook ouder comedytalent kansen te kunnen bieden. De comedysets van de deelnemers van vorig jaar waren heel goed. Dat komt ook door die leeftijd. Ze hadden meer verhalen om te vertellen dan jongeren en ze hadden meer durf. ”

Zelfspot als grondbeginsel
De deelnemers, zonder enige ervaring, wegwijs maken in het vak, makkelijk lijkt het niet. Maar Nigel weet hoe hij het moet aanpakken. “Vorig jaar begonnen we met een voormiddag samen te zitten en te luisteren naar elkaar. In die levensverhalen zit namelijk de humor. Ik leg hen uit hoe ze van die verhalen thema’s kunnen maken. Zelfspot is ook heel belangrijk, daar begint het mee. Ik zeg altijd: als je niet met jezelf kan lachen, heb je ook niet het recht om met anderen te lachen. Dat is voor mij het grondbeginsel van comedy. De deelnemers moeten kunnen inzien hoe absurd het leven is. Als je dat kan overbrengen naar je publiek, is dat ook vaak bevrijdend voor hen. Als het publiek zich herkent in wat je vertelt, heb je hun aandacht.”


Oud, niet out live: