Schouwburg De Kern
© Marie Bouly

"Van feestzaal over cultuurcentrum tot schouwburg"

Wim Meuwis (hoofdtechnieker De Kern)

Vertel eens, hoe ben je in Wilrijk aanbeland?
“Zo’n 14 jaar geleden ben ik aangenomen om mee het project Casa Lousia/ Gravenhof op te starten in Hoboken. In de beginjaren bleek al snel dat de werking daar nog niet ver genoeg gevorderd was om fulltime mee bezig te zijn. Ik ben dan ook graag mee beginnen helpen in De Kern en het toenmalige ccbe. Ik ben me altijd wel blijven bezig houden met het Gravenhof en als ik er nu op terugkijk, ben ik nog altijd trots op wat we daar toen verwezenlijkt hebben. Bloed, zweet, tranen en weinig slaap maar het resultaat staat er als een huis, al zeg ik het zelf. Enkele jaren en twee kinderen later vond ik echter dat mijn verhaal in Hoboken op zijn einde liep en wou ik andere uitdagingen binnen mijn vakgebied. Toen er plots een vacature was voor hoofdtechnicus in cc Merksem, wilde ik uiteraard voor die job gaan. Met mijn twee kleine kinderen in het achterhoofd bleek de afstand echter een probleem te zijn en toen de vorige hoofdtechnieker in De Kern zo’n twee jaar geleden met pensioen ging, was het uiteraard voor mij een logische keuze om hierop te solliciteren.”

Je kende het huis hier dus al.
“Zeker. De Kern is in de loop der jaren door Johnny Struyf (vorige hoofdtechnicus nvdr.) en het ganse team van een veredelde feestzaal opgetild naar het niveau van een volledig uitgerust cultuurcentrum. Toen er een tijd geleden gesproken werd om in een nieuw verhaal te stappen, namelijk de omdoping naar schouwburg, moesten we echter terug een tandje bij steken. Ik heb hier toen echt kritisch rondgelopen om zowel technisch als infrastructureel overal de loep op te zetten. Enkele lockdowns later hebben we een gloednieuw state-of-the-art geluidssysteem in onze zaal en nog voor 2022 staat er nieuwe LED theaterverlichting op de planning. Zeker als volwaardige schouwburg moeten we technisch een niveau hoger mikken en dat gaat ons ook lukken. De foyer werd door heel ons team verruimd en opgefrist en de vernieuwing van de toog staat gepland voor deze zomer.”

Wat volgt?
“Waar ik erg naar uitkijk is de ingeplande renovatie (zomer 2023) van het sanitair, het onthaal en de backstage die wordt omgetoverd tot een gezellig lounge voor artiesten. “

Schouwburg De Kern, you ain’t seen nothing yet!’