© Marie Bouly

“Een bord is als een schilderij”

Jessica Lutumba Asana (Koko kookt)

De Kern start met unieke filmdiners. Wij spraken met Kernkunstenaar Jessica Lutumba Asana, de bezielster van Koko kookt.

Waar is je liefde voor het koken ontstaan?
Jessica: “Op mijn achtste kookte ik al voor mijn neven & nichten. Mijn tante bij wie ik opgroeide was vaak van huis, dus bereidde ik het eten. Ik probeerde steeds iets lekker te maken met de dingen die in huis waren. In die tijd leerde ik al improviseren.

Dankzij Kurt, een leraar van mij, ben ik blijven koken. Ik heb veel meegemaakt in mijn leven, maar hij heeft me opgevangen en gesteund. Nadien volgde ik heel wat opleidingen, onder andere bij PIVA. Ik deed ook stage in een van de oudste restaurants van Antwerpen, Minerva. Daar heb ik veel geleerd. Uiteindelijk ben ik niet meer gestopt met experimenteren en opleidingen volgen. De passie voor koken stopt ook niet bij een diploma. Je moet je blijven verdiepen in producten en jezelf uitdagen.”

Waar komt de naam Koko Kookt vandaan?
“Koko betekent grootmoeder in het Lingala. De grootmoeder in de Afrikaanse cultuur is een belangrijke vrouw. Ze staat voor wijsheid. In Congo zorgen de grootmoeders voor verbondenheid. Het is fijn om mensen bij elkaar te brengen door middel van lekker en vers eten.”

Voor De Kern ga je je laten inspireren door ons filmaanbod. Wat mogen we verwachten?
“Ik ga me laten inspireren door de herkomst van de film van die avond en werk altijd met erg lokale, seizoensgebonden producten. Het combineren van diverse elementen uit verschillende keukens vind ik boeiend. Daar voeg ik dan natuurlijk altijd een Koko-sausje aan toe.”

Hoe kan je koken linken aan een boeiend cultuurprogramma?
“Gerechten groeien in mijn hoofd. Ik kan wakker worden en denken: ‘Deze verschillende ingrediënten moet ik eens combineren.’ Als ik die dan op een bord breng en proef, moet ook echt alles kloppen.

Koko kookt wordt ook een unieke beleving. In de vier edities komend seizoen wil ik de klanten meenemen in telkens een totaal andere wereld door het gedurfd combineren van verschillende smaken die samenkomen in verfijnde composities op het bord. De gerechten die ik maak, moeten tot in de puntjes in orde zijn. Een bord is als een schilderij hé. Het moet kloppen in mijn hoofd, als het niet goed gedresseerd is gaat het niet naar buiten.”