Schouwburg De Kern

Van Sophie Calle tot de Wilrijkse dienstencentra

Sophie Vermeulen over Sophie Calle en Brieven van thuis, een project van Ellen Smeets en Debby Huysmans in de Wilrijkse dienstencentra.

Le carnet d’adresses (LIVRE VI)

Kunstenaar Sophie Calle vond per ongeluk een adresboek op straat. Nadat ze contact heeft opgenomen met de mensen in dit notitieboekje, maakte ze op basis van de verzamelde gegeven beschrijvingen een schets van de eigenaar van dit notitieboekje – zonder hem in levende lijve te hebben ontmoet – wat resulteerde in een vervolgverhaal dat werd gepubliceerd in Libération. Schrijver Paul Auster creëerde in zijn boek Leviathan een personage, Maria geïnspireerd op de artistieke praktijk van kunstenaar Sophie Calle. Hij verwerkt o.a. bovengenoemd kunstproject in het leven van zijn personage. Calle wordt op haar beurt getriggerd door dit personage, door haar – fictieve - dubbelganger zo zou je kunnen zeggen. Ze vond dit een zo interessant gegeven dat ze dit fictieve personage vermengt met haar eigen artistieke praktijk. 

Fictie en realiteit beïnvloeden elkaar hier letterlijk. Je vraagt je af: wie stond model voor wie?  Een beetje het kip en het ei-verhaal. Erg intrigerend vind ik dat.  

Hoe zich dit manifesteert is te lezen in de bundel DOUBLES-JEUX. Het is een weergave van hoe het leven van Maria beïnvloed wordt door Calle en hoe het leven van Calle beïnvloed wordt door Maria. Het boekje Le carnet d’adresses is een onderdeel van deze bundel.

Met het bijzondere fotoproject BRIEVEN VAN THUIS proberen fotografen Ellen Smeets en Debby Huysmans ook een glimp op te vangen van het leven van de bewoners van de Wilrijkse dienstencentra. Ze figureren als personage in hun eigen verhalen die door het duo worden opgetekend en in briefvorm worden gegoten. Samen met een karakteristiek afbeelding van één van hun bezittingen worden deze naar elkaar verstuurd (een heuse kettingbrief!) zonder dat ze elkaar in levende lijve ontmoeten.  

Maar op donderdag 23 maart is het zover. Die dag wordt het project in onze Schouwburg afgesloten met een feestelijk Cava & Taart-momentje. Op het programma: boekvoorstelling én ontmoetingen. Want ja, dit is hét moment dat de deelnemers met elkaar kennis maken in real life. Spannend!