De Kern startte in 1977 als polyvalente zaal. In de jaren ’80 werden we CC De Kern en sinds vorig jaar mag je ons Schouwburg De Kern noemen. Een gebouw met ondertussen al een mooie geschiedenis.

Medewerker Margot ging op ontdekkingstocht in de archieven en verborgen hoeken en kanten van De Kern, op zoek naar overblijfselen van deze geschiedenis en vond van alles wat wij alleen maar als relikwieën kunnen beschouwen.

"In onze kelder staat een loodzware kast met affiches en ander drukwerk van lang vervlogen tijden. Eens kast waar jaren aan programmatie in is verzameld en waar je gerust enkele uren mee zoet bent. We kozen enkele affiches uit die qua stijl zo eenvoudig zijn dat je bijna denkt dat er een hip grafisch bureau oneindig lang aan bezig is geweest. Die kaderden we in en ze hangen te pronken aan de muren van ‘den bureau’.

Een beetje verder, in diezelfde kelder, wandel je binnen in een heus houtatelier. Wist je dat enkele van onze techniekers twee rechterhanden blijken te hebben en prachtige houten meubels, displays en eigenlijk alles wat je maar kan bedenken, in elkaar kunnen knutselen?

Al die jaren gaat De Kern in stijl door het leven. Ik ontdekte een voorraad oude designstoelen gestockeerd in de kelder. In de artiestenlounge hangen twee opvallende lusters, die lijken recht uit The Jetsons te komen. Als je rondloopt in het gebouw kom je wel meer overblijfselen van de jaren ’70 tegen, die eigenlijk altijd stijlvol zijn gebleven.

Via een vreemd luik kom je in een ander archief van De kern terecht. Naast kilometers kaften met boekhouding en andere paperassen, liggen nog meer interessante objecten. Nog niet zo heel lang geleden werden filmspoelen analoog geprojecteerd. De techniekers vertellen nog graag hoe ze vroeger elke week naar Brussel moesten rijden om de film voor dinsdag (Cinema De Kern) te gaan halen. Ze kwamen terug met soms wel 5 spoelen die nog manueel gemonteerd moesten worden. Tegenwoordig gebeurt dit natuurlijk allemaal digitaal, charme maakt plaats voor efficiëntie.

Benieuwd wat er in de toekomst nog wordt teruggevonden en waar met nostalgie op wordt teruggeblikt…"