Alcarras

Carla Simón
di 28 mrt 14.30u en 20.15u
di 28 mrt
14.30u en 20.15u
  • di 28 mrt
    14.30uGeweest Tickets 20.15uGeweest Tickets

In haar semiautobiografische Gouden Beer-winnaar Alcarràs deelt de Catalaanse cineaste Carla Simón het lief en leed van een familie perzikentelers. Samen moeten ze het hoofd bieden aan de onzekere toekomst van hun traditionele levenswijze.

Alcarràs is de naam van het Catalaanse plattelandsdorpje waar de boerenfamilie Solé haar boomgaard en thuis dreigt te verliezen na er generaties lang perziken te hebben geteeld. Het is eveneens de plaats waar regisseur-scenarist Carla Simón zelf is opgegroeid als dochter van perzikentelers. Uit eigen ervaring weet ze dat het gaat om een levenswijze – eerder dan een familiebedrijf – doorgegeven van ouder op kind. Met dit zomerse, maar bitterzoete groepsportret maakt Simón de belofte waar van haar debuut Estiu 1993 (2017) en won ze de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn.

Het zachtmoedige verzet van Alcarràs overstijgt de actualiteit. De kijker is getuige van zowel de tegenspoed van de Solés als hun kleine momenten van geluk, naturel vertolkt door niet-professionele acteurs uit omliggende dorpen. Ook als filmmaker beheerst Simón de kunst van de pluk.

 

Regie
Carla Simón
Cast
Jordi Puyol Docet, Xènia Roset, Anna Otin, e.a.
Speelduur
119 min
Jaar
2022
Land
ES
Ondertiteling
NL ondertiteld
  • Let op met kinderen tot 12 jaar

kassa: € 7 | vvk: € 6

Melancholisch en zonder cynisme brengt de film in beeld wat we verliezen wanneer winst wordt vooropgesteld

De Standaard