Tori en Lokita

Jean-Pierre & Luc Dardenne - 2022 – BE – 88 min.
di 31 jan 14.30u en 20.15u
di 31 jan
14.30u en 20.15u

'Tori et Lokita' is een sobere maar diep ontroerende film over twee Afrikaanse vrienden die proberen overleven in België. In hun gekende sociaal-realistische stijl maken de broers Dardenne je hart week. 

Een jongen, Tori, en een tienermeisje, Lokita, zijn alleen van Afrika naar hier gereisd. Ze trokken, elk vanuit hun eigen land, naar België. Onderweg kruisten hun wegen, nu zijn ze onafscheidelijk. Lokita ontfermt zich over Tori als een grote zus, maar hij zorgt evengoed voor haar. Om de vereiste papieren te kunnen bemachtigen geven ze zich bij de officiële instanties uit voor broer en zus. Ondertussen worden ze uitgebuit door een restauranteigenaar die hen als drugskoerier misbruikt. Ze zetten hun onoverwinnelijke vriendschap in om de moeilijke omstandigheden van hun verblijf aan te kunnen.

Goed voor een speciale prijs voor de broers Dardenne op het filmfestival van Cannes naar aanleiding van het 75ste bestaan van het legendarisch filmfestival. 

Regie
Jean-Pierre & Luc Dardenne
Cast
Pablo Schils, Joely Mbundu, Alban Ukaj, Tijmen Govaerts, Charlotte De Bruyne, Nadège Ouedraogo, Marc Zinga
Speelduur
88 min
Jaar
2022
Land
BE
Taal
FR
Ondertiteling
NL ondertiteld

kassa: € 7 | vvk: € 6

De film is een aanklacht tegen de Belgische wetgeving, die alleen rekening houdt met bloedbanden en niet met affectieve banden die soms van groter belang zijn.

Humbug Magazine