Close

Lukas Dhont - 2022 – BE – 105 min.
nabespreking door co-scenarist Angelo Tijssens na avondvertoning van 20/12
ma 19 dec - di 20 dec
ma 19 dec
-
di 20 dec

Tijdens wat een eeuwige zomer lijkt, genieten twee dertienjarige jongens van hun vrije tijd en van elkaar. Leo en Remi zijn onafscheidelijk sinds altijd. Hun vriendschap is vreugdevol, tactiel, onschuldig en vooral onbreekbaar. Is er meer? De blikken die Leo richting Remi werpt wanneer hij hobo speelt, suggereren dat althans.

Maar elke idylle kent een einde. Op school krijgen de twee de vraag: "Zijn jullie samen? Zijn jullie een koppel?" Het queer-stigma dreigt en Leo distantieert zich van Remi om te dwepen met een machosport als ijshockey en de meer viriele jongens en hun gesprekken over hun favoriete voetballers.

Tot een ondenkbare gebeurtenis de twee volledig uit elkaar drijft.

 

Wat vindt De Kern van deze film?

Deze film laat niemand onberoerd. De snaar die wordt geraakt door de combinatie van beeld en verhaal zorgt voor een cocktail die je doet duizelen van ontroering. Als deze film geen Oscar wint, mag de 'Academy of Motion Pictures' wat ons betreft ophouden te bestaan.

Regie
Lukas Dhont
Cast
Emilie Dequenne, Kevin Janssens, Léa Drucker
Speelduur
105 min
Jaar
2022
Land
België
Taal
Frans
Ondertiteling
NL ondertiteld

kassa: € 7 | vvk: € 6

NABESPREKING op dinsdag 20/12 (na de film van 20u15) in aanwezigheid van co-scenarist Angelo Tijssens 

Angelo Tijssens (°Blankenberge 1986) studeerde theater in Antwerpen. Hij schreef enkele kortfilms en is co-scenarist van Girl en Close, twee meermaals bekroonde films van Lukas Dhont. Beide films gingen in première in de officiële selectie van het Filmfestival van Cannes. Momenteel werkt hij aan nieuwe film- en televisieprojecten. Daarnaast maakt hij al meer dan een decennium deel uit van de artistieke kern van het internationaal gerenommeerde gezelschap Ontroerend Goed. Zijn debuutroman De randen verscheen in september 2022 en is op weg om ook in dat artistieke veld hoge ogen te gooien.

Cinema is niet uit te roeien

Een 1+1 actie in 20.000 brievenbussen in combinatie met fantastisch sterke Belgische films, doet Cinema De Kern herleven.

De onschuldige vriendschap tussen 2 jongetjes is nooit zo toegankelijk en mooi verfilmd door de lens van een regisseur. En we mogen apetrots zijn dat het een Belg is!

Moviemeter