No Bears

Jafar Panahi - 2022 – IR – 106 min.
di 21 nov 14.30u en 20.15u
di 21 nov
14.30u en 20.15u

In parallelle liefdesverhalen krijgen twee koppels te maken met de sociale machtsstructuur waarin ze verkeren. Tegelijkertijd raakt regisseur Jafar Panahi ongewild betrokken bij een politieke rel in het dorp, als hij wordt gevraagd een foto te delen van een koppel in een verboden relatie.
Het drama escaleert en al snel wordt duidelijk hoe ogenschijnlijk onschuldige artistieke acties, extreme gevolgen kunnen hebben.

Regisseur Jafar Panahi wordt beschouwd als een van de belangrijkste onafhankelijke filmmakers in Iran. Sinds hij in 2010 werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar, werden hem beperkingen opgelegd en mocht hij het land niet verlaten. In juli 2022 werd de straf, die in 2011 in hoger beroep was bekrachtigd, ten uitvoer gelegd.
Panahi zit momenteel zijn straf uit in de Evin-gevangenis. Die gevangenis, in het noordwesten van Teheran, staat bekend om zijn vleugel met dissidente intellectuelen. Ook de Zweeds-Iraanse Ahmadreza Djalali, de VUB-gastprofessor die zes jaar geleden opgepakt werd op verdenking van spionage, werd opgesloten in die gevangenis. Ondanks de vele aanklachten tegen deze onrechtvaardige veroordelingen, heeft het massale protest voorlopig nog niets uitgehaald.

No Bears is niet alleen een film die het waard is om gezien te worden. De film vertonen helpt ook om dit onrecht aan de kaak te blijven stellen.

No Bears
Regie
Jafar Panahi
Cast
Mina Kavani, Vahid Mobasheri, Naser Hashemi, Bakhtiyar Panjeei, Mina Khosrovani
Speelduur
106 min
Jaar
2022
Land
IR
Taal
Perzisch
Ondertiteling
NL ondertiteld

kassa: € 7 | vvk: € 6

Onderdeel van

NO BEARS is niet alleen Jafar Panahi’s meest onomwonden kritische film in jaren, het is ook zijn beste. Alsof zijn benarde positie hem alleen maar scherper, spitsvondiger en gewiekster maakt.

De Morgen